Νίκος Παρασκευόπουλος (2003). Οι πλειοψηφίες στο στόχαστρο: Τρομοκρατία και κράτος δικαίου. Αθήνα: Πατάκης.

"... Το βιβλίο διερευνά τις πτυχές ενός σκοτεινού μανδύα και εισφέρει μικρές ιδέες. Οι περισσότερες από τις αναλύσεις γράφτηκαν σε μια πρώτη μορφή ως άρθρα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ακολούθησαν την επικαιρότητα (2000-2002), εδώ όμως έχουν ενταχθεί στην πορεία μιας ενιαίας ανίχνευσης. Φαίνεται ότι σε πείσμα του μεταμοντερνισμού το ιστορικό αφήγημα της καταστολής έχει αρχή και συνέχεια, ενώ και το αίτημα της δημοκρατίας δεν έχει τέλος...
"... με έναν τυχαίο συνειρμό από τον Πρωταγόρα (μέτρον πάντων χρημάτων άνθρωπος) μεταφερόμαστε στα πρωτεία της αγοράς (μέτρον πάντων ανθρώπων χρήμα). Ο ανθρωπισμός είναι όμως σαν τα κεριά των παιδικών γενεθλίων που τα φυσάς, σβήνουν και μετά ξανανάβουν..."

Νίκος Παρασκευόπουλος (2008). Τα θεμέλια του ποινικού δικαίου. Αθήνα: Σάκκουλας.

Το παρόν έργο είναι καρπός μιας πολύπλευρης προσοχής στην ερμηνεία των κανόνων του γενικού μέρους του ποινικού δικαίου.

Οι βασικές εννοιολογικές διακρίσεις και οι ταξινομήσεις της ύλης που έχουν επιλεγεί εδώ επιχειρούν να υπηρετήσουν την απλότητα. Όχι βέβαια την απλούστευση, αλλά τη μείωση της πολυπλοκότητας και επομένως την εμβάθυνση και την κατανόηση.

Ίσως το σταθερότερο χαρακτηριστικό των αναπτύξεων που ακολουθούν είναι ότι προσπαθούν να εμπιστεύονται ιδίως τις περιγραφικές μεθόδους κατά την προσέγγιση των βασικών εννοιών του Ποινικού δικαίου.

Νίκος Παρασκευόπουλος, Ευτύχης Φυτράκης (2011). Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις. Αθήνα: Σάκκουλας.

Το έργο αποτελεί την πρώτη σύγχρονη, πλήρη και συστηματική ερμηνεία των άρθρων 336 - 353 ΠΚ, αφενός προσφέροντας μια εξαντλητική νομολογιακή και θεωρητική τεκμηρίωση και αφετέρου αναπτύσσοντας ένα κριτικό επιστημονικό λόγο. Αποβλέπει έτσι να βοηθήσει τον εφαρμοστή αλλά και τον θεωρητικό του δικαίου, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, και παράλληλα να συμβάλλει στην υιοθέτηση ορθότερων νομοθετικών, θεωρητικών και νομολογιακών επιλογών. 

Νίκος Παρασκευόπουλος (2011). Έρωτας και τιμωρία στην Ελλάδα. Αθήνα: Σαββάλας.

Οι τέχνες σε όλες τους τις μορφές, με την πρωτοκαθεδρία βέβαια της λογοτεχνίας, οι μύθοι, η παγκόσμια ιστορία, οι λαϊκές παραδόσεις, αλλά και τα δικαιικά συστήματα ασχολούνται με έρωτες ανάρμοστους και άξιους να τιμωρούνται. Η αρπαγή της Ελένης, η συνεύρεση του Οιδίποδα με την Ιοκάστη, η τόλμη του Ερωτόκριτου με την Αρετούσα, οι ανά τις ηπείρους και τους αιώνες μοιχείες κινητοποιούν τις δραστήριες δυνάμεις του πολιτισμού αλλά και της τιμωρίας. 

Κώστας Κοσμάτος, Νίκος Παρασκευόπουλος, (2013) Ναρκωτικά. Αθήνα: Σάκκουλας.

Το βιβλίο «Ναρκωτικά»  περιλαμβάνει την κατ’ άρθρο ερμηνεία του Ν. 4139/2013 για τα ναρκωτικά, ο οποίος συνιστά ένα τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα νομοθέτημα. Η ερμηνεία καλύπτει επίσης όλα τα συναφή με το θέμα ποινικού (ουσιαστικού-δικονομικού) και σωφρονιστικού δικαίου. Όπως και στα προηγούμενα έργα των δύο συγγραφέων η ανάλυση αξιοποιεί διεξοδικά την διαθέσιμη νομολογία και θεωρία, συσχετίζοντας πλέον αυτές με το νέο νομοθετικό κείμενο και επισημαίνοντας όπου χρειάζονται διαφορές.
Κύριο χαρακτηριστικό της νέας νομοθεσίας είναι η αποσαφήνιση των ρυθμίσεων για τη διακίνηση και οι καινοτομίες οι σχετικές με την διάγνωση της εξάρτησης από ναρκωτικά και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης.

Νίκος Παρασκευόπουλος (2014). Η καταστολή της διάδοσης των ναρκωτικών στην Ελλάδα, 4η έκδοση. Αθήνα:  Σάκκουλας.

Η νέα έκδοση του βιβλίου αυτού έγινε αναγκαία επειδή τέθηκε σε ισχύ ο Ν. 4139/2013, που κατ’ ουσίαν περιλαμβάνει μεταξύ των άρθρων του ένα νέο κώδικα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Κατά συνέπεια η νέα έκδοση δεν αποτελεί μια αναμόρφωση, αλλά ένα ριζικά αλλαγμένο κείμενο. Οι νέες ρυθμίσεις είναι καινοτόμες όχι μόνο για το εθνικό, αλλά και για το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι η ως τώρα ανεπτυγμένη θεωρία και η νομολογία για τη νομοθεσία των ναρκωτικών εν μέρει μόνο διατηρούν την ερμηνευτική τους χρησιμότητα και σήμερα, ενώ εν μέρει έχουν ιστορική μόνο αξία.

Λάμπρος Μαργαρίτης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Νούσκαλης (2016). Ποινολογία, 8η έκδοση. Αθήνα: Σάκκουλας.

Η νέα έκδοση της «Ποινολογίας» παρουσιάζει και αναλύει με πληρότητα τη νομοθετική και νομολογιακή υπερπαραγωγή στο χώρο των ποινικών κυρώσεων παραδοσιακού και νέου τύπου στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, τόσο στον Ποινικό Κώδικα όσο και σε ειδικούς ποινικούς νόμους: στερήσεις ελευθερίας και περιουσίας, κοινωφελής εργασία, κατ’οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Νίκος Παρασκευόπουλος (2016). Οι μέλισσες και οι λύκοι: Μελέτες ιστορίας του ελληνικού δικαίου. Θεσσαλονίκη: ΙΝΣ.

Οι άνθρωποι είναι άραγε κοινωνικά όντα, σαν τις μέλισσες (όπως υποστηρίζει ο Αριστοτέλης), ή συμπεριφέρονται ο ένας προς τον άλλο όπως οι λύκοι (όπως δέχεται ο Χομπς); Προηγείται λογικά η κοινωνία, η οργανωμένη κοινότητα, και έπονται οι νόμοι που διαφυλάσσουν την ειρήνη, ή προϋποτίθεται ο νόμος, το κοινωνικό συμβόλαιο, αφού πριν την καθιέρωσή του συναντώνται μόνο διαμάχες και συγκρούσεις; Αυτό το ερώτημα κρύβεται πίσω από τον τίτλο και διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου. Αλήθεια, πόσο ενδιαφέρονται οι σημερινοί ενεργοί πολίτες για την Αθηναϊκή δημοκρατία; Κάποιοι απορρίπτουν αλαζονικά τις βασικές αρχές της, θεωρώντας ότι αυτές αφορούν μόνο τους ιστοριοδίφες. Άλλοι εμπνέονται από τις αρχές αυτές και παράγουν αμέτρητες μελέτες, δοκίμια, θεατρικά έργα,

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

Νίκος Παρασκευόπουλος Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης | nikos paraskeuopoulos | www.nparaskevopoulos.gr